SUP VT24

Vecka 8

En av frågorna i det här projektet som börjar visa sig är hur appen ska hantera smsen. Jag tror det blir enklast att SSMSA lista alla SMS så som en SMS hanterar skulle göra. Men SSMSA ska inte begära att vara användarens standard meddelandehanterare. Däremot behöver SSMSA ha behörighet att lista alla SMS på användarens enhet. Jag har inte riktigt kommit igång med utvecklingen därför är jag osäker hur SMS hanteringen är.

Användaren kan använda Googles Messenges eller annan app som har stöd för meddelanden som inte är SMS men listas bland SMS konversationerna liknande Apples iMessages. Detta är något jag inte tänkt på tidigare och hoppas att den inbyggda SMS Manager servicen har stöd även för att lista alla konversationer.

Use Case diagrammet illustrerar funktioner som jag vill ha i den första versionen. Jag behöver hålla det enkelt men funktionellt.

Användare väljer en sms konversation att öppna för att se sms som har skickats och väljer därefter ett SMS som hen vill analysera. SSMSA skickar smset tillsammans instruktioner för ChatGPT om hur det ska analyseras.

Skiss:

Vecka 7

Att läsa och skicka SMS med Android går att göra på flera olika sätt.

Ett sätt via ett Intent som jag förstår är en interface mellan två olika appar som kommunikation mellan apparna. Med Intent behöver inte SSMSA hantera behörigheter eller vara ställd som standard SMS applikation vilket SSMSA inte heller är tänkt att vara. Att skicka SMS via denna metod är bra väg framåt. Det jag behöver lösa är hur SSMSA kan läsa SMSen som skickats.

Att läsa SMS verkar också möjligt genom att onRecieve() metoden i BrodcastReceiver klassen.

Fördelen att använda intent gör att SSMSA blir en assistent till telefonens standard funktionalitet. När SMS mottas öppnas SSMSA som läser av meddelandet och om användaren vill så kan den analyseras.

Jag vet inte riktigt hur allt hänger ihop, men jag undersöker detta vidare.

Här är mer information om Broadcast och vad det är till för

Vecka 6

Att komma igång med Android app var lite mer krångligare än vad jag hade förväntat mig. Det som är svårt att veta vilken utvecklingsmiljö som jag ska använda och här vill jag göra rätt.

Varje gång Android uppdaterar sitt OS och API version tillkommer nya funktioner, andra funktioner kan försvinna.

Jag kan välja en tidig Android plattform och nå många användare eller ta den senaste versionen och stänga ute en del användare.

Här är min strategi att välja den lägsta Android plattformen för att kunna skapa min applikation så som jag tänkt mig. Men jag behöver sätta mig in vad varje plattform erbjuder och vad jag behöver innan jag kan starta med att utveckla.

Ett annat hinder i att välja rätt plattform är möjligheten att kunna läsa och skriva SMS och att kunna bearbeta SMS:en. Det i sig är dels en integritetsfråga som användaren behöver tydligt informeras om, men jag undrar även Android kan ha begränsningar i vad som går att göra. Jag vet helt enkelt för lite just nu.

Just nu håller jag på att gå igenom dokumentation Developers Guide

Val av plattform vi nytt projekt

Val av Android API version i Android Studio

Vecka 5

Har skapat idéskiss och tagit reda på om utvecklingsmiljö för Android

Det enklaste verkar vara att skapa en ny app som använder sig av SMS apierna i Android istället för att arbeta direkt mot Messages som är standardapplikationen för SMS på Android mobiler.

Vecka 4

Spånat metod för att kunna realisera idé. Tagit reda möjligheter att kunna integrera med messages.